En lektion i att slänga sopor

Hej!

Jag tänkte att vi skulle ha en liten lektion i hur man slänger sopor. Det kan tyckas vara en enkel sak men det är det tydligen inte eftersom några misslyckas med det. Det första man gör är att gå till sopkärlen med en soppåse. Den biten reder de flesta ut. Andra biten verkar vara svårare. Det är då man lyfter på locket på sopkärlen och slänger i sin soppåse. Då kan man ställas inför två scenarion.

1: Det finns gott om plats i sopkärlet. Då slänger man sin påse och stänger locket. Klart.
2: Det är fullt i kärlet och inga fler påsar får plats. Kräver en minimal, knappt märkbar, ansträngning för att lyckas.

Hur reder man ut det senare scenariot? Läs vidare så skall vi lära oss detta och bli riktiga mästare på att slänga sopor.

Om kärlet är fullt så skall man inte slänga sin soppåse i just det kärlet. Det kan man ha som en slags utgångspunkt och det kan tyckas självklart för de flesta för vissa kan det vara svårt. Det man gör då är att öppna kärlet bredvid och tittar i det. Och påfallande ofta så finns det gott om utrymme i det. Då slänger man sin påse i det kärlet istället. Hängde ni med? Om inte, kolla bilderna.

Bild 1 visar ett kärl som är fullt och där några inte har förstått att det är fullt och ändå slängt sina soppåsar i det. Locket går inte att stänga. Att inte kunna stänga locket är så att säga definitionen på att kärlet är fullt. Detta är alltså fel. Gör om, gör rätt. Bild 2 visar ett kärl med gott om utrymme i och som man istället kan slänga sin soppåse i. Inte så svårt va? De som ändå känner sig osäkra kan ju öva på det. Öppna kärlet och låtsas att det är full och gå till nästa kärl och öppna det och släng påsen där. Efter några gånger sitter det och ni kommer att bli fenomenala på att slänga sopor, jag lovar.

Bild 1 – fullt kärl

Bild 2 – kärl med gott om plats

Ett tips: De kärl som står längst ut är de som snabbast blir fulla. Påfallande ofta finns det gott om utrymme i de kärl som står längst in. Detta beror på att människan är lat av naturen, även jag, och slänger påsen i första bästa kärl. I det här fallet är inte det första det bästa.

Så, då har vi lärt oss hur man slänger sopor. Det var väl inte så svårt?

 

/Mats

Om admin

Om samfället Varför en samfällighet? Alla som köper ett hus på Syrén- eller Häggstigen är enligt lag skyldiga att ingå i en samfällighetsförening vars syfte är att förvalta den egendom som ägs och disponeras av fastighetsägarna. Förvaltningen sköts av en styrelse aom varje år väljs vid en årsstämma. Stämman beslutar också om föreningens årsavgift som finansierar driften (försäkringar, el/vatten, snöröjning G-hus, underhåll med mera) Föreningen är sedan starten registrerad vid Lantmäteriet Vad äger föreningen och vad äger kommunen? Föreningen äger alla markområden inklusive lekplatser, planteringar, grönytor, garage, belysningsanläggningar, gator samt G-huset (Syrénstigen 17). Mullsjö kommun äger vatten/avloppsledningar och det område som gränsar mot Bosebyleden. Kommunen äger genom bostadsstiftelse ett antal fastigheter inom området och är därmed medlem i föreningen. Bostadsstiftelsen har en ordinarie plats i styrelsen samt en suppleant. Föreningen har nyttjanderätt av grönområdet som gränsar till Bosebyleden. Rätten gäller inte för uppställning av fordon, husvagnar, lekstugor, kompostbehållare etc. Inom G-huset har föreningen en samlingslokal och pub. Ett mindre rum är inrett till övernattningsrum för medlemmarnas nyttjande . Vad gör vi tillsammans? En av skyldigheterna i medlemskapet är att någon från varje hushåll aktivt medverkar vid de städdagar styrelsen beslutar om, vanligtvis en varje vår och höst. Mellan städdagarna upprätthålls skötseln av området genom att varje hushåll exempelvis sopar rent utanför sin fastighet, håller rent för snövallar runt tomten, plockar upp papper och annat skräp på området, håller snyggt på lekplatser och i sandlådor och så vidare. Upp- och nedmontering av lekredskap, reperationer och underhållsarbete utförs i anslutning till städdagarna. Vad vi gör i framtiden hänger på DIG. Lämna gärna förslag på aktiviteter i samfällighetens brevlåda i G-huset eller till någon i styrelsen eller på stämmorna.
Det här inlägget postades i Information. Bokmärk permalänken.